Få europeiska huvudstäder är lika mytomspunna som Rom. Italiens huvudstad har en rik och mångskiftande historia, som gör att Rom årligen lockar till sig miljontals turister från hela världen och regelbundet hamnar på topplistor över mest populära resmål. Den blomstrande turistindustrin har också lett till att du här hittar några av Europas bästa hotell och restauranger.

 

Ändå är Rom en av de där städerna som behållit sin autenticitet, trots den ihållande strömmen av besökare. Om du går nerför en gata i centrala Rom kommer du inte att bara få se skandinaviska turister och amerikanska affärsmän, utan också alla lokalinvånare som än i dag håller Roms fana högt och ser till att huvudstadens unika kultur fortsätter att föras vidare i generationer.d38706a87c

 

Rom har ett kulturellt och historiskt arv som saknar motstycke bland dagens stora huvudstäder. Rom grundades redan 753 f.Kr., vilket är flera hundra år innan andra städer som London och Berlin ens var påtänkta. Det enorma romarriket fick här sin bas, och Rom blev centrum för den tidens sociala, kulturella och, framför allt, politiska elit. Rom var därmed sin tids viktigaste knytpunkt, och det lever kvar än i dag i ordspråk som ”alla vägar leder till Rom”.

 

I dag bor här nästan tre miljoner i staden, men året runt kommer turisterna hit och gör att Roms gator blir ännu trängre. Utöver alla temporära besökare är Rom också en populär destination för studenter som vill utbilda sig i den unika atmosfären som Rom innebär. Rom är platsen för La Sapienza, som grundades redan 1303. Därefter har det för varje år lockat till sig ännu fler studenter, och nu går här omkring 150 000 människor, vilket gör universitetet till det största i hela Europa. Utöver La Sapienza finns det naturligtvis ett stort utbud av privata universitet och skolor – och dessutom har det svenska utrikesdepartementet en institution i Rom, som syftar till att arbeta med frågor av vetenskapligt intresse i Italien.

 

För den som besöker Rom över en helg krävs det inte någon större ansträngning för att hitta roliga intressanta aktiviteter. Problemet lär snarare vara att välja bland allt som erbjuds i staden. De flesta anser att Colosseum, den antika amfiteatern från romarriket, är ett måste. Det uppfördes omkring 70 e.Kr. och är ett av de mest välbevarade exemplen på romersk arkitektur. Här finns också massor av marknader, där du kan göra fynd inom allt från CD-skivor till antikviteter, samt teatrar och restauranger av yppersta kvalitet.

 

Tags: , , , , , , ,