Den brittiske författaren Samuel Johnson ska ha en gång ha myntat uttrycket ”när du har tröttnat på London har du tröttnat på livet”. Det må vara en liten överdrift, men det ligger något i det. Londons utbud i alltifrån nöje och kultur till god mat och sport är nämligen i absolut världsklass, och det är i det närmaste omöjligt att misslyckas med att hitta något som passar dig i staden.

 

London är också en stad som allt fler svenskar hittar till att för att bosätta sig i under en längre tid. Eftersom Storbritannien ingår i EU-området kan alla med ett svenskt pass flytta hit och jobba utan några större bekymmer. Med tanke på Londons alla arbetstillfällen är det förhållandevis enkelt att skaffa ett jobb i en butik eller på ett café, och det har många tagit fasta på. I kombination med det enorma nöjesutbudet blir det ett attraktivt paket för de som söker en annorlunda livsstil än den Sverige kan erbjuda.london_2423609b

 

För en London-besökare kan upplevelsen förhöjas med hjälp av en förståelse av stadens rika historia. Att London grundades av romarna är kanske känt för många, men alla vet inte att en tredjedel av staden ödelades av en enorm brand 1666. Då bestod London till största delen av lättantändliga trähus, så när elden fick fatt på ett hus spred den sig snabbt till de övriga.

 

I dag kunde konstrasten till 1600-talets London inte vara större när skyskraporna tornar upp sig mot himlen. Under 1900-talet etablerade sig London som en av världens mest centrala handelsplatser, och här har de allra flesta av världens största företag ett kontor.  Kärnan i Londons affärsliv ligger i City, som är platsen för börsmäklare och banker med enormt inflytande på den internationella marknaden. Här symboliseras den ekonomiska kraften av skyskrapan 30 St Mary Axe, också känd som The Gherkin, som är 180 meter hög och uppfördes mellan 2001 och 2003.

 

För den som besöker London under en weekend är alternativen i princip oändliga. Gillar du teater? Då är det West End du ska besöka. Det är Londons motsvarighet till New Yorks Broadway, och här sätts världsberömda föreställningar regelbundet upp med några av världens största teater- och musikalstjärnor. Är du mer för museum och konst? Då kan du välja mellan utställningar på National Gallery, National History Museum och Tate Modern.

 

Om du vill ha en bra överblick över hela London erbjuder London Eye den bästa utsikten. Det är det enorma parishjulet som blivit en ikonisk del av Londons skyline, och därifrån kan du under en klar dag se ut över hela staden.

 

Tags: , , , , ,