Madrid är Spaniens huvudstad och ligger passande nog i mitten av både landet och av den autonoma regionen Madrid. Med sina 3.3 miljoner invånare i innerstaden är Madrid den tredje största storstaden i EU, både till ytan och till antalet invånare. Staden är Spaniens kulturella, ekonomiska och politiska centrum, och både regeringen och landets monark har sina fästen här.

Spanien har en lång historia av olika folkslag som har kämpat om landet och bosatt sig i olika regioner. Madrid grundades av romarna, som bosatte sig vid floden Manzanares stränder. Efter att ha ingått i Córdobas kalifat under morernas styre i Spanien återerövrades staden av Alfonso VI år 1085. Madrids fortsatta utveckling kom dock att avgöras mer än 500 år senare, 1561, då staden gjordes till huvudstad och den dåvarande kungen Filip II flyttade sitt hov till staden. Detta gjorde Madrid till Spaniens politiska centrum. Även Madrids kulturella betydelse utvecklades dock under Filip III:s och Filip IV:s styren, då författare som Miguel de Cervantes och Lope de Vega befann sig i staden, liksom konstnärer som Diego Velázquez.

Idag har Madrid en modern infrastruktur, men kan trots det skryta med att mycket av stadens historia har bevarats, både genom känsla och utseende, då flera av stadens historiska kvarter och gamla byggnader finns kvar. En sådan byggnad är det kungliga palatset, som också är ett måste att besöka om man är i Madrid. Det ursprungliga palatset byggdes under 1500-talet. Det brann dock ner på julafton 1734, och Filip V beordrade då att ett nytt palats skulle byggas på samma ställe. Det stod klart 1755, och är idag öppet för allmänheten.

Ett annat måste när det gäller arkitektur och historia i Madrid är Plaza Mayor, det stora torget i centrala Madrid vars historia går tillbaka ända till medeltiden. Stadens huvudmarknad hölls under 1400-talet på den platsen torget befinner sig idag, och de första arkaderna runt torget byggdes för att reglera marknaden och handeln.

För den mer kulturellt intresserade finns flera muséer att besöka, till exempel konstmuséerna Thyssen-Bornemisza och Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. Det mest välkända (med rätta) är dock Pradomuséet, med en av de främsta konstsamlingarna i Europa. För mer udda konst kan man besöka baren Consentido, som stoltserar med en samling sensuell konst. Baren är också en kombinerad sexshop, och anordnar bland annat temakvällar med sexleksaker. Du hittar även ett stort utbud sexleksaker på Lyxigasexleksaker.se.

Madrid är också en av de cafétätaste städerna i Spanien, vilket gör den till något av ett Mecka för den matintresserade. Madrid har något för alla, och det bästa är att själv besöka staden och upptäcka vad den har att erbjuda just dig!

Madrid 1

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,