Med sina sex miljoner invånare i storstadsområdet är Madrid en av EU:s folkrikaste städer. Det märks tydligt, för i denna stad räcker det inte med att gå till fots som det gör i systerstaden Barcelona. Idag är Madrid en ledande kulturell- och kommersiell hotspot i den spansktalande världen. Det märks även genom att det här finns människor från stora delar av Sydamerika. Det är i denna stad som kungliga palatset, finanssektorn och den allra största shoppingen finns. En av stadens stoltheter är förstås fotbollsklubben Real Madrid som är en av världens största klubbar och dessutom har tio vinster i UEFA Champions League.

Det gastronomiska köket

I Spanien finns det gott om sol och stränder som lockar många att åka på chartersemester, men I Madrid handlar det om mat. Stadens stolthet är förstås Callos a la Madrileña, en gryta som bland annat består av komage. Andra typiska rätter är vitlökssoppan Sopa de ajo eller Cocido Madrileño som är en kikärtsgryta med kött och grönsaker. 13 Michelin-restauranger finns över hela staden. Vill du spendera pengar på kvalité ska du reservera bord hos Diverxo – den enda restaurangen i staden som har tre Michelinstjärnor. Restaurang Club Allard med sina två stjärnor erbjuder tre koncept på sin meny: ”Rendezvous”, ”Seduction” och ‘”Revolution”.

Att röra sig ute i Madrid

Madrid är en av världens mest krog- och nattklubbstäta städer och erbjuder något för alla. Och det är området Puerta del Sol som de flesta söker sig till för en utekväll alla dagar i veckan. Tänk dock på att engelskakunskaperna är oftast väldigt låg hos spanjorer, så att lära sig några ord på spanska för att kunna ta sig runt är en fördel. Under augusti och juli kan temperaturen stiga till 30 grader även på natten så tänk på att dricka vatten för att inte drabbas av uttorkning när du tar en barrunda. Dagtid är det inte ovanligt att temperaturen stiger över 40 grader under sommaren.