Berlin, Tysklands huvudstad, har ungefär 3,5 miljoner invånare, och är i och med det den näst folkrikaste staden i Europeiska Unionen. Berlin är en stad med världsomspännande rykte av flera anledningar – stadens historia är naturligtvis en stor bidragande orsak, liksom dess arkitektur, teatrar och museer. Men även Berlins nattliv lockar hundratusentals besökare till staden varje år, ett nattliv som staden har varit känd för sedan den var uppdelad i Västberlin och Östberlin, och en mur skiljde de båda sidorna åt. Då lockades unga människor till stadens västra sida, där barerna och klubbarna var öppna dygnet runt. Även efter murens fall och återförenandet av de två sidorna av staden har unga människor från främst Centraleuropa och Västeuropa sökt sig till Berlins livfulla och mångfacetterade nattliv.800px-Berlin_Holocaust_Memorial

Det finns dock även mycket som Berlin kan erbjuda de som föredrar att se staden på dagtid. En av de mest klassiska turistattraktionerna i Berlin är Brandenburger Tor, den stora stadsporten som står vid Pariser Platz. Porten byggdes mellan 1788 och 1791, då som en symbol för det preussiska rikets framgångar och den fredsperiod som rådde. Porten fick därför namnet Fredsporten. Genom historien har porten spelat olika roller, men är idag främst en symbol för Berlin.

Det går knappast att vistas i Berlin utan att tankarna någon gång förs till nazismen och Förintelsen. I närheten av Brandenburger Tor kan man till exempel se det monument till åminnelse av Förintelsen som byggdes mellan 2003 och 2005. Monumentet täcker en 19 000 kvadratmeter stor yta, och består av 2 711 betongpelare i olika höjd, med gångar emellan sig. Efter att ha vandrat genom gångarna kan man också besöka det tillhörande underjordiska museet, där man har listat namnen på alla de judar man vet blev mördade under Förintelsen.

Om man känner sig nedstämd efter ett sådant tungt besök, och behöver muntra upp sig, kan man besöka ett av de många casinon som finns i Berlin.

 

Tags: , , , ,